Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Ugnen börjar vara klar för körning.

Försöket 2015Posted by Bo Sundelin Thu, June 25, 2015 07:23:07


  • Comments(1)//jarnforsok2015.jarnetpalapphyttan.se/#post94

Tänt i ugnen

Försöket 2015Posted by Bo Sundelin Sun, June 21, 2015 22:09:51
Nu är vi igång med första delen på försöket. Vi har tänt ugnen och den står och pyr för att förvärma hela ugnen (med locket på uppe på hyttkransen). Det handlar om att torka ur hela mulltimmershyttan och sedan så ska infödingen i ugnen värmas upp ordentligt så att vi kan dra på läster med en gång nu på lördag. Hoppas ni tar er en funderare och anmäler er till ett pass eller två. Jag lovar att det är en upplevelse utöver det vanliga. Flytande tackjärn är rätt så häftigt.
/Bosse


  • Comments(0)//jarnforsok2015.jarnetpalapphyttan.se/#post93

Att jobba som hyttdräng!

Försöket 2015Posted by Bo Sundelin Sun, May 24, 2015 17:54:41

Vad ger man sig in på när man anmäler sig som hyttdräng?

Först skulle jag vilja säga att man förhoppningsvis ska ha roligt och att det ska vara spännande och intressant att se hur det faktiskt gick till att tillverka tackjärn på medeltiden. Jag måste också tillägga att man bör förvänta sig att bli lite skitig. Trots allt ska vi hantera träkol, malm, flytande järn och slagg samt att det blir en del andra fysiska aktiviteter (efter de förutsättningar som man har). Det mesta arbetet är fysiskt men man behöver inte vara urstark för att orka med det. Känns det för tungt så låter man någon annan göra jobbet ... det funkar så för mig.

Det kommer att finnas en arbetsledare på plats under varje skift vars uppgift är att hjälpa er att visa hur det fungerar och se till att ni får pröva alla arbetsuppgifter men också förklara varför. Eftersom det inte är fullt klarlagt hur alla arbetsmoment egentligen gick till på medeltiden så finns det också en viss frihet i utförandet. Kommer man på något smart så går det ju alltid att prova.

Det är huvudsakligen tre roller man har; uppsättare, blästerskötare och tappare.

För uppsättaren gäller det att regelbundet fylla på med mer träkol och järnmalm i rätt proportioner för att processen ska fungera på ett bra sätt. Förutom att se till att båda träkol och malm är av rätt sort och mäta upp rätt mängd av respektive material så gäller det att noggrant följa upp hur mycket kol och malm som är chargerat sedan föregående tappning, när nästa malmuppsättning kommer ner till formnivån samt beräkna när det är dags för nästa utslag (tappning). Vid utslag hjälper uppsättaren till i utslagsbröstet.

Hjärtat i masugnsprocessen är en jämn tillförsel av luft som gör att träkolet förbränns och ger värme till schaktet. I Nya Lapphyttan så sker detta via två blåsbälgar som drivs av ett vattenhjul. Luften från bälgarna leds via ett par rör (tättor) in i ugnen genom ett hål (forma) i nedre delen av ugnsschaktet (ca 30 cm över botten på ugnen). Arbetet som blästerskötare består i att se till att vattenhjulet håller rätt hastighet så att bälgarna gör rätt antal slag per minut och att vikterna på bälgarna är justerade så att det alltid trycks in luft genom forman. Smörjning och underhåll av både vattenhjul och bälgar är viktigt för att vi ska kunna köra masugnen 24 timmar om dygnet i 14 dagar. Förutom arbetet med bälgar och vattenhjul gäller det också att den som jobbar i bälgbröstet ser till att forman är öppen och har rätt storlek. Börjar hålet slagga igen så gäller det att snabbt rensa bort det som satt sig fast och blir hålet för stort så får vi fundera på om vi måste byta järnforma.

Forman är också det ställe där man faktiskt ser vad som händer inne i ugnen. Genom att se hur det ser ut innanför forman (färg och form på den malm, järn och slagg som kommer ner genom schaktet) så kan man se om allt går som det ska eller om något i processen måste ändras.

Längs ner i masugnen finns det utrymme som kallas stället där det flytande järnet och slaggen samlas upp. Det är i Nya Lapphyttans fall en stenkista på en storlek på ca 5 x 3x 2 dm där allt smält järn och slagg ska samlas upp för att sedan tappas ut när det är fullt. Järnet, som är tyngre än slaggen, kommer att samla sig i botten på stället och slaggen kommer att flyta ovanpå. Den som jobbar i utslagsbröstet, tapparen, ska se till att regelbundet tappa ur slagg när den börjar komma upp över dammstenen. Det gör att det kommer att finnas mer plats för järn i stället. När nivån av enbart järn är uppe kring dammkanten så görs en tackjärnstappning. Om allt går som det ska kan det röra sig om storleksordningen 5-10 liter järn i varje tappning under de första dygnen. Det är ca 50 kg järn.

Det finns ytterligare arbetsuppgifter som pågår på hyttbacken under ett skift:

För alla hyttdrängar så gäller det att knacka ner den grova, rostade malmen till rätt storlek för chargering (arbetsmomentet kallas bokning). Eftersom vi behöver lite drygt 700 kg bokad malm under hela försöket så får vi passa på att boka malmen när tid finnes.

Förhoppningsvis har vi rosta tillräckligt med malm under arbetshelgerna före försöket så det ska vi inte behöva göra i sommar men vem vet...

Alla som medverkar som hyttdrängar under försöket kommer att få pröva på alla moment.

Arbetspassen är indelade i tre skift:

Förmiddagspasset börjar klockan 6:30 och håller på till 15. Det gör att ni inte behöver stiga upp i ottan för att avlösa nattskiftet.

Eftermiddagskiftet går på 14:30 så nu kan man ligga med ungarna på stranden hela dagen innan det är dags att ge sig i kast med masugnen på Nya Lapphyttan. För er som har ett arbete att sköta så går det nu att komma direkt utan att behöva ta för mycket på flextidsbanken. Även nu kör man 8,5 timmar och får gå hem klockan 23. Det gör att man får vara med om hyttdrift i mörkret vilket är en fantastisk upplevelse.

Nattskiftet börjar klockan 22:30 så det går att se färdigt sommarfilmerna på TV innan man masar sig ner till hembygsområdet. Man får ta med sig en ficklampa för att hitta upp till hyttbacken men väl där är det fascinerande att se hyttan i lampornas sken. Det kan kännas som en lång tid att vara på passet fram till klockan 7 men å andra sidan så får man lättare tag i frukost ner på stan eller så kanske någon i famljen känner sig manad att kliva upp och göra dig sällskap till frukosten innan det är dags för bingen.

Välkommen på ett skitigt äventyr ...

  • Comments(0)//jarnforsok2015.jarnetpalapphyttan.se/#post92

Första inlägget 2015 och nu är det dags igen ....

AllmäntPosted by Bo Sundelin Wed, May 13, 2015 21:44:15
Vi blåser in hyttan den 27 juni nu i sommar (2015) och sedan blir det drevöl den 11 juli. Och i år garanterar jag flytande tackjärn ut ur tapphålet. Vill ni vara med så tycker jag att ni ska skicka ett mail till bokning2015@jarnetpalapphyttan.se med namn, tid, etc så hör vi av oss och skriver in er på anmälningslistan.


  • Comments(0)//jarnforsok2015.jarnetpalapphyttan.se/#post91

Inget försök i år 2014

AllmäntPosted by Bo Sundelin Thu, August 14, 2014 22:41:49
Pga av torkan, skogsbranden och mycket arbete inom Norbergs kommun kring detta så har vi bestämt att inte köra något försök i år. Målet är att köra nästa år så det är bara att ni planerar för att medverka nästa år igen. Vi återkommer med datum för kommande aktiviteter på hemsidan, bloggen och på vår facebooksida.
/Bosse

  • Comments(0)//jarnforsok2015.jarnetpalapphyttan.se/#post90

Försöket uppskjutet till i höst!

AllmäntPosted by Bo Sundelin Sat, August 02, 2014 22:11:38
Vi kommer att skjuta på årets försök. Det är två saker som ligger bakom. Ett är torkan på hyttbacken. Det finns en oro hos brandmyndigheten om att köra nu för risken för brand är stor. Det andra har också med vädret att göra. Vi behöver vatten för att driva vattenhjulet och det är väldigt lite i systemet just nu.
Ny tid för försöket blir 20 september till den 3 oktober. Vi kommer att uppdatera anmälningslistan och gå ut med info på alla möjliga kanaler.
Vi hoppas att ni tar en riktig funderare och kollar almanackan dessa veckor och försöker boka in ett eller två pass.
/Bosse

  • Comments(0)//jarnforsok2015.jarnetpalapphyttan.se/#post89

Sista handen på ugnen innan körning

AllmäntPosted by Bo Sundelin Wed, July 30, 2014 22:16:35
Idag repade vi formområdet så på lördag ska vi köra sista arbetshelgen innan själva körningen.
Fast egentligen så startar vi körningen nu på lördag. Då ska vi fylla ugnen med träkol, tända ugnen och sedan ska hon få stå och pyra i två veckor. Det är den tid det tar att få en bra uppvärmning av all sten och sand (mull) som finns inom timret (därav mulltimmer!)... Det är inte enbart att vräka in en massa träkol utan vi mäter hur mycket kol som får plats. Sedan bestämmer vi hur stor varje uppsättning ska vara. Det är sedan det mått vi kör när vi ska chargera ugnen under hela försöket. Vi kommer dock inte att sikta kolet lika noggrant som vanligt men vi får väl se hur det blir. Glöm inte att anmäla er till jobb som hyttdräng.... Vi behöver er hjälp för att få ihop hela skiftschemat för försöket. Ta gärna med en kompis också. Kanske som födelsedagspresent?
/Bosse

  • Comments(0)//jarnforsok2015.jarnetpalapphyttan.se/#post88

Årets plan för hyttdriften 2014

AllmäntPosted by Bo Sundelin Tue, February 04, 2014 00:26:23
Nu har vi börjat jobba med inför årets körning i masugnen på Nya Lapphyttan. Men det är en hel del som ska fixas innan det är dags så nu har vi försökt hitta helger för olika work-shops som vi tänkte genomföra. 26-27 april har vi första träffen. Vi ska jobba med malm vid första tillfället. Dels hämta malm från Bojmossfältet. Det är en "torrsten" dvs en hematit med ganska stora mängder kvart. Vi gör också i ordning en rostbädd med Bojmoss som sedan tänds på och får rosta malmen fram till söndagen. Vi ska också se över och arbeta med den nya hjulaxeln för att få allt klart inför sommaren. Vi ska också ha Årsmöte i föreningen på lördag den 26 april kl 16 i Bergshuset på Nya Lapphyttan och sedan avslutar vi lördagen med en jubileumsmiddag på Hotell Engelbrekt i Norberg. Föreningen bjuder så anmäl er gärna till den (läs mer på hemsidan). Nästa helg blir 10-11 maj. Denna gång blir det jobb med hjulaxeln och bälgställningen , tapphålet och en del arbete med att reparera schaktet. Att ta vara på malmen från den tidigare helgens rostning ingår också. 25-25 maj blir det mer rostning och troligtvis fortsatt arbete med bälgställningen och ugnsschaktet. 6-7-8 juni borde vara den sista helgen med grundförberedelserna. Då ska vi rosta den sista malmen inför årets försök. Vi räknar med att vi behöver ca 2 ton rostad och bokad malm under försöket så vi måste nog rosta storleksordningen 4 ton ursprunglig malm för att få det att räcka. I övrigt handlar det om att göra i ordning hyttan, verktyg, råmaterial och det som inte hunnits med tidigare helger. Nu är det bara resten kvar. Var med på jubileumsårets verksamhet och i år garanterar jag att alla som medverkar kommer att få tappa tackjärn ur masugnen! /Masmäster

  • Comments(0)//jarnforsok2015.jarnetpalapphyttan.se/#post87
Next »