Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

I väntan på sommaren ....

AllmäntPosted by Bo Sundelin Tue, March 31, 2009 19:20:57

Nu har det varit en tung höst och vinter för svensk stålindustri men nu börjar det nog snart ljusna för det är snart dags för uppstart av masugnen på Nya Lapphyttan I Norberg. Hon ser lite kall ut just nu men vad jag kommer ihåg från i somras så är det annorlunda när det är juli månad.Nu är det väl mer eller mindre klart att vi kommer att starta upp henne igen för att köra tillverkning av tackjärn på medeltida vis. Vi startar bälgarna onsdagen den 22 juli för att sedan starta nedblåsningen den 3 augusti för att stanna bälgarna på tisdagen den 4 augusti. Det blir sammanlagt bläster på masugnen i 13 dagar. I år ska vi köra lite längre för att få tid att ställa in processen lite mer (man lär sig mer för varje dag man kör) men vi kör också över två helger så det finns möjlighet för fler personer att se anläggningen i drift och framför allt pröva på att tillverka tackjärn enligt originalet.

Anläggningen är en kopia av en av de äldst daterade masugnarna i Europa så vi gör i stort sett exakt som man gjorde från början vilket gör att det ibland går bra och ibland inte går så bra som man tänkt sig. Nu har vi funderat på vad som fungerade bra och vad som inte fungerade i förra årets försök så under våren kommer vi att jobba med att få anläggningen i ordning och råmaterialen på plats.

Jag hoppas och tror att ni som var med förra året kommer tillbaka till årets försök men alla som varit med tidigare och alla nya som tycker att det vi gör låter kul är också välkomna att vara med under någon av de helger som vi planerat in för förberedelsearbete.
Kolla almanackan hur det ser ut följande datum:
25-26 april, 9-10 maj, 23-24 maj och 13-14 juni. De datum som passar för så tar ni er till Nya Lapphyttan på Karlbergs hembygdsområde i Norberg. Det står mer på hemsidan för föreningen Järnet på Lapphyttan www.jarnetpalapphyttan.se

Bara en sak vad det gäller hyttdrängsjobbet under sommarens försök...det är tanken att det ska vara roligt och lärorikt.
Man anmäler sig för ett pass som är storleksordningen 8 timmar då man får prova på alla arbetsmoment på hyttbacken. Vill man sedan göra mer anmäler man sig till fler pass. Många väljer att bara köra ett pass men de flesta kör nog två pass bara för att komma in i jobbet lite mer (det finns de som faktiskt är med under 5-6 dagar). Första passet "lär" man sig och på det andra så får man bestämma själv. Jag som fungerar som masmästare finns där för att förklara hur masugnen fungerar och varför man gör de olika momenten. Det finns också en rutinerad hyttdräng på varje pass som visar de olika momenten och leder arbetet. Tanken är som sagt att det ska vara skoj att jobba som hyttdräng och att man ska förstå hur masugnen fungerar och hur det var att arbeta på en medeltida masugn.

En sak kan jag säga... ingen av oss som är där vet exakt hur det fungerade på medeltiden utan vi lär oss kontinuerligt. Förhoppningsvis kommer du på något under ditt pass som du sedan lär oss.Jag tänkte start upp skrivandet i denna blogg nu för att lägga till lite om vad som händer inför årets försök. Det gick väl si så där med förra årets blogg, speciellt under försöket, men förhoppningsvis ska det bli lite bättre tid för att sköta bloggen i år. Ska under våren se till att det också finns en liten lärobok för blivande hyttdrängar så ni vet vad som väntar er i år. Är det sedan något som ni kanske vill göra annorlunda när ni väl står framför ugnen i sommar så ska det nog ordna sig det också. Vi är ju ute efter att lära oss det här med medeltida masugnsdrift.

Ha en riktigt skön vår och sommar ..... läs denna blogg .... kommentera inslag .... anmäl er till hyttdrängsarbete .... så ses vi i slutet på juli.

Masmäster Bosse Sundelin

  • Comments(0)//jarnforsok2015.jarnetpalapphyttan.se/#post0