Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Nu har vi startat!

Drift sommaren 2009Posted by Bo Sundelin Fri, July 17, 2009 23:00:03

Nu är det tänt i ugnen. På tisdag kväll satte vi tändstickan till nävret och så var försöket igång.

Det började snabbt ryka på toppen så vi satte snabbt igen utslagsbröstet och behöll bara luftröret på plats öppet över natten. På morgonen var det så varmt på toppen att gasen antändes i kontakt med luften så då la vi snabbt igen locket. Nu får den stå så här fram till onsdag nästa vecka så drar vi igång blästern. Då ska nog all fukt i mulltimmersfyllningen vara borta och teglet tillräckligt uppvärmt för att tåla full bläster.

/Bosse

PS. Det är mycket vatten kring Norberg. Visar bara en snabb bild på hur det såg ut nere vid masugnarna vid Högfors. Vatten är lite högre än normalt!!! DS.

  • Comments(0)//jarnforsok2015.jarnetpalapphyttan.se/#post16