Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Nya Lapphyttan on-line

Drift sommaren 2009Posted by Bo Sundelin Thu, July 23, 2009 19:36:12

Nu har jag lyckats få ihop våran internetuppkoppling på plats ute på hyttbacken i Norberg. Det passar ganska bra för vi har också varit i drift med vattenhjul och bälgar under de senaste 6 timmarna. Klockan två i eftermiddags så satte vi igång vattenhjulet, kopplade tättorna till forman och började blåsa in luft. Det ser fantastiskt bra ut trots att vi bara köra halv fart på bälgarna.

Vi chargerar gammal hyttslagg med uppsättningarna just nu så ger vi stället en chans att värmas upp utan att riskera att oreducerat järn kommer ner till stället för tidigt. Nu så värmer vi med smält slagg. Planen är att vi ska rulla på sakta under natten för att börja öka farten i morgon bitti och samtidigt börjar vi chargera malm.

Jag ska ta lite bilder och lägger in dessa inom kort.... nu kommer bilderna ...

Välkomna till Norberg och Nya Lapphyttan, antingen bara som besökare eller kanske hellre som hyttdräng. Vi behöver folk för det finns pass som bara har en arbetsledare men inga personer att leda.

/Bosse

  • Comments(0)//jarnforsok2015.jarnetpalapphyttan.se/#post17