Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Torsdag kväll klockan 10

Drift sommaren 2009Posted by Bo Sundelin Thu, July 23, 2009 22:05:33

Nu går jag hem för dagen... jag har passet i morgon mellan 8 och 16 så det gäller att få lite sömn. Anders avslutar skiftet så får Ulf ta tag i natten. Han är ensam men det är inte för mycket att göra nu medans vi väntar på att det börjar komma ner flytande slagg.

Det ser väldigt bra ut i forman. Den mindre formöppningen och mindre tättöppningar verkar göra susen. Det ser väldigt varmt ut innanför forman. Jag och Anders öppnade utslaggsbröstet för att rensa upp inför den kommande smältan och för att ta bort en del aska och annat som kan tänkas ha kommit ner under förvärmningen och hör och häpna... det fanns flytande material i stället. Jag har aldrig sett det så tidigt under ett försök...man kan ju alltid hoppas på fortsatt häpnad under de kommande dygnen.

Nu är det tack och go´natt för min del. I morgon ska jag ta hand om en som fått ett pass på Lapphyttan i födelsedagspresent. Å så ska vi testa hur det ser ut med en järnforma. Den är nästan färdiggjord så den får komma på plats under dagen för test.

/Bosse

  • Comments(0)//jarnforsok2015.jarnetpalapphyttan.se/#post18