Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Fredag kväll klockan nio.

Drift sommaren 2009Posted by Bo Sundelin Fri, July 24, 2009 21:07:14

Bra dag som började riktigt bra. Halv sex ringer telefonen och det är hyttbacken som behöver råd. Har inget att ge men efter en snabbfrukost så kommer jag upp för årets första riktiga tappning/urgrävning. Det ser riktigt bra ut ... vi hade fått ner storleksordningen 4 liter slagg som runnit ner och lagt sig mot sanden i botten på stället och stelnat mot sanden. Det tyder på att vi får träkolet i botten på stället att ha så pass hög temperatur att de klara av att hantera flytande slagg och järn. Nu ska vi bara ta ner mer slagg för att värma slagg och infodringen i stället så att det kan ta emot flytande järn inom kort.

Bild på hyttoppen från nivå på vattenrännan...

Första hyttdrängarna var på plats klocka åtta pigga och alerta. Och så helt plötsligt var klockan fyra på eftermiddagen. Det går fort när man har roligt. Rutger och Per jobbade på med formarbete, tappningar/rensningar, uppsättningar av kol och slagg samt malmbokning där emellan. Inte att förglömma kaffe, lunch, fruktstund, macka, mer kaffe och en del prat också. En typisk dag för hyttdrängar.

Planen med körningen är att fortsätta med slagg som beskickningsmaterial fram till i morgon bitti då vi går över till malm (och lite slagg). Med den fart som hyttan håller just nu (uppsättning med 1, 5 timmars mellanrum) så kommer första malmen ner i stället på söndag morgon så till lunch på söndag ska det första järnet tas ur hyttan.

Har just raggat upp en ny hyttdräng för morgondagen. Skriver man om historiska händelser i Bergsmansbygd så måste man ju ha jobbat på en masugn någon gång i livet. Hon kommer upp på hyttbacken klockan åtta i morgon bitti.

Testar att ladda upp en film ... men gör det på ett separat inlägg.

Nu är det kväll inom kort. God natt och vi ses på hyttbacken.

/Bosse

  • Comments(1)//jarnforsok2015.jarnetpalapphyttan.se/#post19