Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Lördagens äventyr fram till nu

Drift sommaren 2009Posted by Bo Sundelin Sat, July 25, 2009 19:10:51

I går kväll hade det satt sig fast lite slagg strax under forman vilket inte kändes helt bra för det har varit ett problem under de tidigare åren. Men ....

... vi lät bläster rulla på och det visade sig att värmen i stället fortsatte att stiga så under natten smälte det upp under forman och mer och mer smälta började synas. Vid två-tiden i natt syntes slagg i forman igen och "natten" prövade tappa ugnen. Med ett kort slag med spettet och sedan kunde slaggen "tappas/dras" ur stället. En liten del av smältan rann ur stället. Två sådana tappningar har gjorts under natten.

På dagen har vi fortsatt i samma stil och för varje gång så rinner det bättre och bättre. Arbetet i forman är minimalt utan det är bara att sitta och vänta på att nivån på det flytande badet ska närma sig forman. När så sker så har vi bara tappat ugnen. Just nu så tappar vi bara den slagg som vi chargerat men det syns att det blir varmare och varmare i stället för varje slaggtappning som vi gör. Det fugnerar som vi tänkt oss.

I morse klock 08:50 (det gäller att vara noggrann??!!) så chargerade vi malm för första gången i år. Vi sätter 6 kg malm för varje uppsättning kol (6 kg malm för varje 180 liter träkol). Med den fart som vi blåser in luft så kommer vi att få ner järn mot forman om ca 20 timmar dvs det borde synas i forman vid 6-tiden i morgon bitti. Det betyder att vi får ner ca 2 kg järn då (ca 3 dl) så det tar ett tag innan det finns tillräckligt för en tappning. Vi kör nog på som vanligt och tappar när nivån av smälta kommer upp i formnivån.

Uj... det låter optimistiskt men det ser faktiskt bra ut... väldigt bra. Varmt som tusan i forman och det lir bara varmare och varmare. Och snart är det tappning igen. Sist tappade vi klockan halv sju så det borde vara dags kring tio i kväll....

/Tredje tappare Bosse Sundelin

PS. Jag tar en bild på nästa tappning så lägger jag in den då DS.

  • Comments(0)//jarnforsok2015.jarnetpalapphyttan.se/#post20