Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Senare på lördag

Drift sommaren 2009Posted by Bo Sundelin Sat, July 25, 2009 22:41:54

Nu är klockan halv elva och jag tar snart kväll och låter Anders leda nattens trupper (Ralf Flemmich från Finland). Lite synd tycker jag om dessa personer som får den stora äran att få se malmbeskickningen komma ner i formnivån. Just nu så ser man järn och slagg droppa/rinna förbi forman. Vi har tappat stället tomt på slagg och rensat ut det lilla som satt på väggarna så nu är stället redo för JÄRN.

Ser fortsatt riktigt bra ut.

Annars har dagen varit bra med en Bergslagsintresserad släktforskare som jobbade på förmiddagspasset, intresserade besökare och några hyttdrängar som anmält sig för pass under veckan. En kommer redan under morgondagens förmiddagspass.

Ni som anmäler er via hemsida får ingen bekräftelse på att ni är välkomna utan står ert namn på listan (efter att ni svarat på det mail som systemet skickar ut) är ni välkomna upp på hyttbacken. OBS. Ni är välkomna upp på hyttbacken för att jobba ett pass i alla lägen utan att anmäla er via hemsidan men gör ni det så är det lättare för oss att planera jobben. Är det något pass som ni vill vara med på men som verkar fullbokat så gör det inget utan ni är välkomna i alla fall. Det betyder att vi har folk för att göra lite annat som att färska vårt tackjärn till smidbart järn eller stål. Dvs Alla är välkomna att vara med.

Det finns också möjlighet att få mat levererat upp på hyttbacken men då behöver jag veta det senast kvällen innan så jag kan beställa det (tel 0730300731). Det kostar 50 kronor för lunch/middag.

Hoppas vi ses.

/Bosse

  • Comments(0)//jarnforsok2015.jarnetpalapphyttan.se/#post21