Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Söndag

Drift sommaren 2009Posted by Bo Sundelin Mon, July 27, 2009 01:13:33

Natt på Nya Lapphyttan ... och det är dags att sammanfatta dagen.

Process: Det började med lite dystra miner eftersom natten inte hade fått ut någon smälta vid tappningarna utan bara fått dra ut en massa "smul" (järn och slagg i spridda grupper). De valde då att minska malmpåsättningen och gå tillbaka med lite slagg i uppsättningarna för att säkerställa att vi har en bra smälta som kan ta hand om det järn och den slagg som kommer ner i stället. Under natten blev det tydligt att det frös till en liten påfrusen järnklack under forman vilket inte är bra då det stör både flödet av blästerluft och smälta.

På förmiddagen fortsatte vi med slagg + malm blandningen för det började se bra ut redan mitt på dagen. Klacken under forman lyckades vi få bort genom att lägga in två bitar av ett kopparrör som gjorde att järnets smältpunkt sänktes och klacken lossnade/smälte (metoden är beskriven av Garnej 1791 så det är inget nytt modernt påhitt).

Ju längre kvällen led ju bättre blev utslagen så nu är vi tillbaka till där vi var i går kväll. Det rinner ur ugnen när vi öppnar. Som det ser ut nu så kommer vi att behöva dra slagg ur hyttan med ca två timmars mellanrum och förhoppningsvis ska vi samla på oss järnet för en lite större tappning med längre mellanrum. Nu fortsätter vi med en blandning av malm och slagg i uppsättningarna för att få mer smälta i stället.

Liggande bild på rensning av stället. Vill ni se hur det verkligen se ut så luta huvudet åt vänster.

Personal: På förmiddagen kom Johan som vi raggade upp i går så han och Lars-Erik fick slita lite med rensningarna i utslagsbröstet. Eftermiddagspasset var fullt bemannat så då passade vi på att inte bara köra masugnen utan vi gjorde i ordning och tände en rostbädd med Kolningsbergsmalm. Det såg riktigt maffigt ut när den stod i full låga. Det fanns att göra så klockan hann nästan bli nio innan vi fick medeltidsmat serverat. Gunilla på skiftet gjorde en rotfruktsgryta, grillat rökt sidfläst, majskolvar och majrovor samt bröd. Med vatten och mjöd så blev det till en riktigt riktigt god middag. Tack!! I övrigt får jag tacka för en riktigt trevlig eftermiddag med mycket kul prat om teknik, arkeologi och annat.

Bilder får jag ta och lägga in i morgon för nu har jag tagit bilder men jag har ingen kabel att föra över dessa med.

God Natt.

/Bosse

  • Comments(0)//jarnforsok2015.jarnetpalapphyttan.se/#post22