Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Måndag mitt på dagen

Drift sommaren 2009Posted by Bo Sundelin Mon, July 27, 2009 13:59:34

Hyttan fungerar som en hytta.... Vi börjar få häng på det här nu. I natt rensade man ut rejält i stället och fick ner nytt fräscht kol och all gammal kolaska togs bort. Sedan dess har vi tappat ugnen på smälta 3 gånger och det verkar fungera precis som Garnej beskrivit.

När vi ser slaggen komma upp i nivå med forman så tar vi försiktigt bort sand och stybb i utslagsbröstet för att sedan försiktigt sticka in en lite krok för att dra ut en öppning i kant med dammstenen. Då kommer slaggen sakta rinnande över kanten och ut i utslagsbröstet. Direkt sjunker nivån framför forman och när det slutar rinna i utslaget så sätter vi försiktigt igen.

Nu tappar vi huvudsakligen slagg men vi tar endast ut det som går att dra ut över dammen ..

Jag återkommer för vi ska tappa igen. Vi kommer troligtvis att dra ur slagg en gång i timmen för att sedan försöka tappa järn ett par gånger per dygn. Men nu är det dags...

/Bosse

  • Comments(2)//jarnforsok2015.jarnetpalapphyttan.se/#post23