Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

DREVÖL!!!

ArbetshelgerPosted by Bo Sundelin Sat, October 03, 2009 18:16:19

Vet inte om vi ska kalla det arbetshelg men tanken är att vi ska ses igen uppe i Norberg lördagen den 17 oktober klockan 19 på Ebbas festvåning (fd Yvonnes resturang) för att äta en bit mat och kanske dricka en öl eller två.

Jag fick lära mig i en av kommentarerna i denna blogg att varje kampanj ska avslutas med Drevöl. När ugnen är lyckligt nedblåst så är det dags att fira den lyckade körningen och koppla av från det slit som varit.

I somras hann vi inte riktigt med detta men nu så är det dags att slå till. Medlemmar och nya och gamla hyttdrängar är välkomna till ett tillfälle att prata hyttdrift och annat som intresserar. Titta på aktiviteter på hemsidan så ser ni hur ni anmäler er!

Lite bilder för minnet och för vad som kan tänkas komma inom kort.

Jag gillar den här bilden på vårt första tackjärn som rann ur hyttan. På något sätt ser jag en likhet med något som håller till på en relativt varm plats ... så den passar bra ihop med hyttdrift.

Vi ses i Norberg.

  • Comments(0)//jarnforsok2015.jarnetpalapphyttan.se/#post33