Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Årsmötet avklarat

AllmäntPosted by Bo Sundelin Fri, April 16, 2010 13:06:35

Det var inte så stor anslutning till årsmötet uppe i Norberg nu den 11 april men förhoppningsvis hade det att göra med att vi var tvugna att ställa in arbetshelgen. Det var räjält med snö kvar upp på hyttbacken så vårt planerade jobb med att gräva ur rostgrop, riva schaktet och hämta malm hade nog varit ett svårare jobb än vad vi klarat av under två dagar.

Skarsnö över hela hyttbacken ...

Vi gjorde en snabbinventering om vad vi såg och vi tror dock att vi ska hinna med det under de tre helgerna vi planerat in innan det är dags att sätta vattenhjulet i rörelse för att börja trycka in luft in genom forman den 1 juli.

Det ser ut som vi kommer att hinna både riva ur och sedan mura om stället under en helg så det gör vi den 8-9 maj. Här ska också rostgropen muras.

Vi beslutade också att starta förvärmningen av ugnen en vecka tidigare så redan den 12-13 juni kommer vi att fylla ugnen med träkol för att sedan tända kolet för att låta den stå och "pyra" fram till försöket startar på allvar den 1 juli.

Utslagsbröstet ser ut att ha klarat vintern ganska bra ...

En sak att tillägga är att vi har planerat in en arbetshelg i höst där vi ska genomföra ett färskningsförsök dvs omvandla vårt tackjärn från masugnen till smidbart järn i färskningshärden inne i storsmedjan. Det ska ske den 2-3 oktober och sedan ska det hållas ett seminarium angående färskning på måndagen den 4 oktober (i regi av Jernkontoret). Mer om detta evenemang kommer senare.

Vi hörs.

  • Comments(0)//jarnforsok2015.jarnetpalapphyttan.se/#post39