Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Om föreningen

Om Föreningen JpLPosted by Bo Sundelin Sun, May 23, 2010 11:40:34

Lite om Nya Lapphyttan: I slutet av 1970-talet upptäcktes lämningarna av en komplett medeltida järnframställningsplats, som daterades till 1100-talet. Platsen har länge i folkmun varit känd under namnet "Lapphyttan". 1994 invigdes "Nya Lapphyttan" vid hembygdsgården Karlberg i Norberg, ett försök att i full skala återskapa denna unika miljö genom en rekonstruktion av en masugn och färskningshärdar som det bedöms ha sett ut på tidig medeltid. Här har man nu under flera år bedrivit experimentiell järnframställning med medeltida teknik.

Föreningen Järnet på Lapphyttan bildades för att utveckla och levandegöra den kunskap som finns om medeltida järn och järnframställning. Föreningen drivs ideellt och är beroende av sina medlemmar och deras intresse och engagemang.

Föreningen Järnet på Lapphyttan arrangerar bland annat workshops på hyttbacken, hjälper till med arbetskraft vid järnförsök och arrangerar utställningar.

Välkommen på besök till Nya Lapphyttan och även som medlem i föreningen. Vi erbjuder dig enastående upplevelser och ny kunskap, oavsett om du är historieintresserad, teknikfantast eller bara nyfiken.

Titta gärna på den bifogade pdf-filen som vi tog fram till försöket förra sommaren (2009). I år kör vi försöket den 2-11 juli.

  • Comments(0)//jarnforsok2015.jarnetpalapphyttan.se/#post43