Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

IGÅNG!

Drift sommaren 2010Posted by Bo Sundelin Wed, June 30, 2010 20:39:29

Nu har vi då dragit igång .... inte med blästern för det sker först i morgon men jag och Anders har tagit oss upp till Norberg för att installera oss och fixa det första som att öppna upp i tapphålet och börja fylla dammarna med vatten.

I morgon bitti så är det dags att rensa forman, koppla upp bälgarna och tättorna, släppa på vattnet och ..... börja blåsa in bläster i ugnen. Vi kör bemanning från i morgon eftermiddag så nu är det nära.

Har precis installerat oss i bostaden och satt i oss första middagen. Med en nyupphälld kopp kaffe och datorn uppkopplad så är det dags för första inlägget på kategorin "Drift sommaren 2010". Behöver bara en bild att lägga in .... så nu är den klar att läggas in.

Hoppas på en trevlig tid här uppe i Norberg nu när både masugnskörningen pågår och Norbergsdagarna börjar. Kanske finns det tid för en tur ner på stan och kanske till och med en öl på något trevligt ställe.

Vi ses på hyttbacken!

Bosse och Anders

  • Comments(0)//jarnforsok2015.jarnetpalapphyttan.se/#post48