Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Bälgarna blåser luft i hyttan ...

Drift sommaren 2010Posted by Bo Sundelin Thu, July 01, 2010 19:03:05

Klockan 15:30 hade vi fått ordning på allt och fick till en regelbunden bläster genom tättorna så nu är ugnen igång. Vi har chargerat slagg i de första sju uppsättningarna för att låta den smälta slaggen ta hand om lera, sand och kolaska innan det första järnet börjar produceras.

Vi hade lite pyssel med att få vattenhjulet att gå jämnt och stabilt men efter att fått en ordentlig genomblöttning och lite manuell hjälp med att få snurr på hjulet så fick vi det att fungera bra... tror dock att vi måste försöka få till en reparation av hjulet till nästa försök. Den läcker ganska bra. Anders , jag, Eva och Gunilla har också hunnit med lite annat som dammfyllning, rensning toppen, upprensning och städning

Nu klockan halv åtta nu i kväll så sätter vi första malmen på hyttan. Det kommer ju dock att ta ett antal timmar innan den är nere. Vi gör en uppsättning ungefär var annan timme. Ugnen rymmer 14 uppsättningar så som det ser ut nu så kommer det att ta 28 timmar inna den är nere och rinner ut som tackjärn.

Ola och jag kör eftermiddag och Anders kör natten själv. Det är faktiskt inte så mycket att göra för vi tappar inget ännu. I morgon så behövs det fler. Det finns fortfarande möjlighet att vara med.

Ha det bra ... Bosse

  • Comments(0)//jarnforsok2015.jarnetpalapphyttan.se/#post49