Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Tappar slagg ...

Drift sommaren 2010Posted by Bo Sundelin Fri, July 02, 2010 13:37:27

Nu är det fredag strax efter lunch på fredag och vi har tappat flytande slagg ut ur ugnen. Det känns riktigt bra för det ser ut som förra året fast kanske lite bättre.

I morse såg man första slaggen komma ner innanför forman och vi rensade upp i stället. Där fanns det ganska mycket halvflytande material som vi rensade ut. Sedan ökade vi farten lite för att få mer värme och det verkar fungera. Vi håller fortfarande en långsam och bra takt på fyllningen så jag hoppas att uppkolningen av järnet hinns med.

Kan också meddela att värmen är hyfsad på hyttbacken ... utan att då berätta att den stiger ytterligare när det är dags att tappa. Puuuh!

/Bosse

  • Comments(0)//jarnforsok2015.jarnetpalapphyttan.se/#post50