Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Torsdag 8 juli

Drift sommaren 2010Posted by Bo Sundelin Thu, July 08, 2010 22:51:31

Då var det dags att starta ugnen efter att vi dämt den (stannat ugnen över natten). Det var inga större problem att dra igång ugnen. Forman såg ok ut, utslaget likaså och på toppen hade det sjunkt undan ca 30 cm. Det gick faktiskt lite över förväntan.

Dock visade det sig att vi innan vi stannade ugnen inte hade gjort rent stället ordentigt så vi fick tappa relativt ofta under förmiddagen. Vi kände att vi hade en klump under forman men fick inte bort den vid vanliga utslag.

Klockan 13 bestämde vi oss för att göra en rejäl rensning med plåt, spett och slägga och hej och hå vad vi fick jobba. Det satt en stor järn skålla (med fruset tackjärn i bottenlagret mot sanden) på 18 kg under forman. Inte undra på att det var lite utrymme för smälta i stället. Vi fick jobba storleksordningen40 minuter (med avstängd bläster) för att få loss den men med blod, svett och tårar och en massa muskelkraft samt ordförråd ingen hört på länge så kom den ut. Yihaaa.

När den var borta så drog vi på blästern igen och så var det bara att köra igång igen. Jag var upp en gån till på hyttbacken vid nio-tiden på kvällen och då hade de inte sett smälta genom formöppningen så det går in en hel del smälta i stälelt nu efter rensingen. Jag hoppas att det går bra på tappningen nu på kvällen för det vore kul med lite mer positiva nyheter.

Annars har vi gjort en ändring idag och det är att vi bytt över till 100% Dannemoramalm för att se om det ger någon skillnad.

Klockan 15 så hade vi ett möte i Jernkontorets referensgrupp för försöken på Nya Lapphyttan där jag beskrev försöken fram till dags dato. Deet verkar som den gruppen tycker att vi jobbar på på ett bra sätt även om de cokså tycker att vi är värda en lite skvätt flytande tackjärn ur tapphålet.

Nu är det dags att sova för imorgon är det seminariedags och då ska jag prata igen.

Ha det bra /Bosse

  • Comments(1)//jarnforsok2015.jarnetpalapphyttan.se/#post57