Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Seminarium om Osmundsmide

AllmäntPosted by Bo Sundelin Sat, November 20, 2010 14:08:57

I går hölls det ett seminarium på Jernkontoret i Stockholm om "Osmundsmide - med utgång från färskningsförsök på Nya Lapphyttan". Det var ett välbesökt seminarium med över 40 stycken intresserade. Det tycker jag var kul med så mycket intresserade och det blev en hel del funderingar kring presentationerna. Jag gör bara en kort sammanfattning av föredragen.

Gert Magnusson började med att beskriva de ursprungliga utgrävningarna vid Lapphyttan som genomfördes mellan 1978-1983 och vad som framkom från dessa vad det gäller färskning och osmund.

Catarina Karlsson beskrev vad som framkommit från utgrävningarna i Hyttehamn som också är en medeltida masugnsanläggning som grävs ut (med färskningshärdar).

Jag beskrev lite om det arbete vi gör i Föreningen Järnet på Lapphyttan och sedan beskrev jag vad vi gjorde under vår färskningshelg i början på oktober och lite vad vi grundade det försöket på. Det blev en del teknik i den. Jag lägger till en pdf fil nedan med min presentation.

Jag drog inte över tiden för mycket så det blev faktiskt tid för lunch i lugn och ro. Efter lunch så visades en 25 minuter lång film som Lars-Erik Lärnemark gjorde av försöket. Den var riktigt bra och det kändes faktiskt lite i kroppen när man såg järn och slagg koka i härden (man kan inte vara riktigt klok!).

Nästa presentatör var Anders Wallander från Jönköping som redovisade lite av det arbete som han jobbade med på 70-talet. Det handlade om en Inventering av Medeltida Järn 1000-1500. För mig var det kul att höra om det som fanns i gamla samlingar och jag fick faktisk en fundering om vad som egentligen är osmundar. Det verkar finnas en del olika sorter. Jag hoppas att det ska gå att få ta del av materialet från undersökningarna som genomfördes då.

Avslutningsvis var det Eva Hjärthner-Holdar som visade upp en bra presentation som nästan slog mig i detaljer. Mikrobilder på järnstrukturer tycker jag var kul. Hon tog upp frågan kring de perfekta osmundarna man fann i Söderköping. Hur tusan fick man fram dem. Vi får jobba lite med det på Nya Lapphyttan.

Jag tyckte det var en riktigt intressant och kul dag på Jernkontoret. Hoppas ni andra också tyckte det!

/Bosse

  • Comments(0)//jarnforsok2015.jarnetpalapphyttan.se/#post64