Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Tid för nästa års försök bestämt

AllmäntPosted by Bo Sundelin Wed, December 15, 2010 15:43:40

Nu så är det bestämt vad det gäller nästa års försök. Vi ska försöka oss på ett liten nytt genomförande av försöket. Planen är följande:

Bläster på masugnen onsdagen den 6 juli. Sedan kör vi fram till söndagen den 10 juli då vi dämmer ugnen (stannar med full ugn, ny beskickning på väg ner i ugnen och så tätar vi den allt vad vi kan). Vi kör lite längre den första perioden för att vara säker på att vi får ugnen riktigt varm och god och i bra driftläge.

Ugnen få sedan stå orörd under veckan och behålla värmen. Vi får försöka räkna på hur mycket kol som förbrukas under stoppet för att snabbt få ner flytande material i stället när vi drar igång igen på fredagen.

Bläster på ugnen igen på morgonen fredagen den 15 juli och körning fram till söndagen den 17 juli (då vi dämmer den igen).

Bläster på igen morgonen fredag den 22 juli och sedan körning fram till söndag kväll den 24 juli då vi avslutar försöken för året.

Det här kommer att innebära att det huvudsakligen handlar om körningar under helgerna i juli. Förhoppningsvis ska det innebära att det blir lite lättare att få ihop personal till körningarna. Kanske kan man avsätta en helg för flera pass.

Själv tror jag att det kommer att gå bra att få ihop till dagtiderna men som vanligt behövs det folk på natten så fundera gärna hur det skulle vara att köra ett eller flera nattpass. Det är faktiskt en upplevelse. Bjud med en kompis eller två på ett riktigt äventyr!

Sammanlagt kommer vi att ha bläster på masugnen i lite drygt 10 dagar så vi kommer nog att förbruka lika mycket material i år som förra året.

Planen körningsmässigt är att inte variera beskickningen speciellt mycket utan koncentrera oss på körning med det vi slutade förra året. Det såg ganska bra ut så vi fortsätter där fast nu koncentrerar vi oss på att få till det lilla extra vad det gäller driften. Det handlar om att köra med en mindre storleksfraktion av träkolet tillsammans med Bojmoss som malm och sedan justera slaggens egenskaper med kalksten. Om vi får tag på någon annan styckemalm ska vi självklart testa lite med framförallt bättre/modifierad rostning.

Välkomna att vara med sommaren 2011 och planera noggrant in er medverkan på hyttbacken.

/Bosse

  • Comments(0)//jarnforsok2015.jarnetpalapphyttan.se/#post65