Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Vi söker hyttdrängar!

Hyttdräng sommaren 2011Posted by Bo Sundelin Sun, June 12, 2011 19:55:35

Nu är det dags. Vi har i stort sett gjort iordning ugnen för drift så nu behöver vi bara få ihop folk som ska köra ugnen.

Ugnen har lersmetats ordentligt, malmen från Bojmoss är rostad och klar och inom kort så kommer ugnen att fyllas med träkol för att förvärmningen ska börja.

Hur ser tidsplanen ut för i år?

Jag, Bosse Sundelin, kommer att vara ansvarig för den första försöksperioden. Vi kommer att sätta igång vattenhjulet på torsdag morgon den 7 juli. Från då och fram till söndag den 10 juli klockan åtta på kvällen kör vi dygnet runt.

Under den tiden så har kan ni anmäla er som hyttdrängar. Passen är på åtta timmar och startar antingen 08:00, 16:00 eller 24:00. Anmälan görs på hemsidan (www.jarnetpalapphyttan.se) där det finns länkar att skriva in sitt namn.

OBS. Även om det ser ut att vara fullt på listan så finns det alltid plats för er som vill vara med men försök gärna välja pass där det finns plats. Nattpassen är riktigt häftiga!

För den Andra försöksperioden ansvarar Ola. Den startar på fredag den 15 juli klockan 08:00 och pågår fram till sena kvällen på söndag den 17 juli.

Ansvarig för den tredje och avslutande prioden är Eva Hjärthner-Holdar. Försöket återupptas på fredag den 22 juli klockan 08:00 och sedan blåses hyttan ner på kvällen den 24 juli.

Hoppas ni tycker att det passar in i era semesterplaner så ses vi i Norberg.

/ Masmäster

  • Comments(0)//jarnforsok2015.jarnetpalapphyttan.se/#post68