Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Första dagen 2011

Drift sommaren 2011Posted by Bo Sundelin Wed, July 06, 2011 21:41:45

SÅ var det dags igen. I dag har vi, jag och Göran Jansson, fixat en hel del för att det ska gå att sätta bläster på ugnen i morgon.

Vi har chargerat malm 3 gånger under dagen. Har fyllt på med 6 säckar kol så nu är det bara 34 säckar som ska chargeras innan vi har järn i formnivån.

Har också rensat ut en del aska från utslaget och lagt in ett nytt fräscht rör för luftinsläpp under natten. Vi ska se hur bra hon driver under natten. Det gäller att få ner malmen så fort som möjligt så vi hinner få ihop lite tackjärn till helgen.

Bälgarna är på plats och hyfsat inpassade . Vi får finjustera i morgon när vi börjar snurra vattenhjulet.

Det är ont om vatten i Norberg i år så vi får ransonera det vi har. Har fyllt över dammen med vatten och släppt ner lite i mellandammen och lite i rännan för att börja tättta systemet. Vi låter pumparna stå på under natten så får vi se hur det ser ut i morgon bitti.

Har sedan ätit egenrullade köttbullar med potatissallad, grönsallad och tomater framför TV:n med fotbolls-VM. Tjejerna leder med 2-0 i paus :)

/Bosse

  • Comments(0)//jarnforsok2015.jarnetpalapphyttan.se/#post71