Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Färskning av tackjärn

AllmäntPosted by Bo Sundelin Mon, July 30, 2012 23:16:03

Nu i helgen den 3-5 augusti ska vi ge oss på att färska tackjärn till smidbart järn uppe i storsmedjan på Nya Lapphyttan i Norberg.

Samtidigt så gör vi de sista förberedelserna inför hyttkörningarna i september. Tanken är att vi gör de sista reparationerna på stället nu ihelgen och sedan kan vi dra igång förvärmningen någon helg framöver.

Men det är en senare fråga. Nu ska vi färska hela helgen vilket ska bli kanon. Jag har gått en smideskurs helt i enkom för att det ska bli riktigt bra den här gången. Väl mött i storsmedjan.

/Bosse

Skickar också med lite gammal litteratur om färskning som kan vara av intresse att läsa om. Det är Tysksmide som Swedenborg beskriver men principen är densamma.

  • Comments(0)//jarnforsok2015.jarnetpalapphyttan.se/#post74