Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Körningen börjar nu i helgen

AllmäntPosted by Bo Sundelin Wed, August 29, 2012 20:39:46

Då var det dags igegn. Vi är på väg att dra igång hyttan i Norberg igen och bläster sätts på ugnen nu på fredag den 31 augusti. Träkolet väntar på att bli uppsatt, malmen är rostad och behöver i princip bara bokas, spetten är vässade och läderbälgarna är nysmorda... Vi är klara för försöket 2012. Nu ska det rinna järn ur ugnen.

Planen är att köra dygnet runt fram till och med lördag den 15 september så nu får ni titta i kalenderna och bestämma när det är dags för er att vara med och köra masugn på medeltida vis.

För att anmäla sig så har vi ett nytt sätt i år. I år så ringer man till Ulf Öhman på Norbergs kommun och anmäler sig. Han har telefonnummer 070-2803413 (eller mailadress ulf.ohman@norberg.se) och så skrivar han in er på listan. En kopia på listan finns också att ta fram på Nya Lapphyttans hemsida (http://www.nyalapphyttan.se/just-nu-pa-nya-lapphyttan/). Det samma gäller om ni vill bka plats i Avestastugan (kanske inte riktigt Hiltonklass men robust och gratis boende).

Det finns en del att läsa vad som väntar en hyttdräng under kategorierna "Hyttdrängar sommaren ...." så kan ni förbereda er.

Vad det gäller bemanningen så är det faktiskt nu i början på försöket som vi har ont om folk. Lördag och söndag blir tuffa att få ihop men trots allt räknar jag med att få folk så det räcker.

När vi kör så kommer jag att försöka uppdatera kontinuerligt så kom gärna tillbaka hit. Jag ska se om jag inte kan försöka utnyttja modern teknik för att publicera lite oftare. Vi ska nog lägga ut på facebook också så där kan man ju alltid gilla oss.

Kom upp och pröva att köra masugn... det är en upplevelse du sent ska glömma.

/ Bosse

  • Comments(0)//jarnforsok2015.jarnetpalapphyttan.se/#post75