Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Tisdag morgon

AllmäntPosted by Bo Sundelin Tue, September 04, 2012 19:41:21
Det rullar på och vi producerar järn men tyvärr så har vi ett litet processtekniskt problem att lösa (som kanske tar någon dag att lösa). Det visar sig, som vi faktiskt sett tidigare år, den kolaska som vi får från eldningen av träkolet inte vill lösa in sig i den slagg vi producerar. Askan faller ner i botten på stället istället och täpper till så att det blir svårt för den rinnande slaggen och metallen att rinna undan. Efter ett tag har vi smälta framför forman och det går inte att tappa ugnen för askan rinner in och fyller spetthålet direkt. Då är det bara att gå in och "gräva" ut stället. Ingen bra lösning för vi tappar kontinuitet i värmningen. I morse la vi in mer slagg och justade dess sammansättning lite för att se om det går att få till en slagg som reagerar med askan. Järnet som bildas ser riktigt bra ut och vissa slaggbitar är snyggt gröna som gammal hyttslagg från förr var så i övrigt ser det ju inte helt fel ut..... Men aska gillar vi inte. Bosse

  • Comments(0)//jarnforsok2015.jarnetpalapphyttan.se/#post79