Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Onsdag morgon

AllmäntPosted by Bo Sundelin Wed, September 05, 2012 09:07:41
I natt har jag kört en mulltimmershytta på medeltida vis! I går var det lite problem med att få slaggbildningen att fungera med en massa oreagerad aska som ett stort problem. Under gårdagen så bytte vi forma och satte in en med lite större utblåsarea.... och det gjorde susen. Vi blåser in ca 20 % mer luft och det blir mycket varmare. När vi gick på 20:00 i går kväll så rensade vi upp i stället och det vi tog ut var faktiskt riktigt kladdigt och halvflytande. Sedan körde vi på och det kom inte upp synlig slagg i forman först klockan 01 och den rann lugnt och fint undan så först klockan halv tre prövade vi att tappa ugnen. Och vad kom ut om inte 2-3 liter grön, glasig, masugnsslagg (sån man ser på gamla hyttbackar över halva bergsslagen). Vi fick inget järn men den finns nog kvar därinne. Sedan så tappade vi ugnen på slagg fyra gånger till under natten och varje gång såg det lika dant ut. En gång så kommdet något som gnistrade lite så där var det nog lite tackjärn som ville ut. Jag hoppas dagen får bättre lycka vid sina tappningar för de skulle ta och rensa upp och starta om på ny kula under förmiddagen. Vi har en hytta!

  • Comments(0)//jarnforsok2015.jarnetpalapphyttan.se/#post80