Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Rykte i Norberg: Malmplockning i Kolningsberg.

ArbetshelgerPosted by Bo Sundelin Sun, April 26, 2009 20:38:22

Tillbaka i Viksjö med ganska möra muskler efter första arbetshelgen vid Nya Lapphyttan.

Vi startade lite lugnt med Årsmöte och en ny styrelsemedlem. Lars-Erik Stridh prövade några hyttpass förra sommaren och nu så har han hamnat i styrelsen. Det verkar ha varit ganska kul att köra masugn!!?? Fast när det sedan var dags att börja jobba på hyttbacken försvann han som ett skott.... tjänsteresa!!??

Efter en lunch på korvmojen i Kärrgruvan så var det dags att börja göra nytta. Halva styrkan var kvar på hyttbacken och började röja bland skog, sly, rostgropar, slaghögar och annat smått och gott. Det blev väldigt bra. Den andra halvan gav sig av upp till Gamla Kolningsberg utrustade med magnetar och en släpkärra. Eftersom vi har tillstånd av både länsstyrelse och markägare så kunde vi börja plocka magnetitmalm. Ryktet började gicetvis gå när det kom en bil, släpkärra och fyra personer som kröp omkring på varphögarna.

Ingemar Udd kom och hälsade på mednas vi leta magnetitbitar och visade lite annat kul uppe vid gruvan. Han jobbar hårt för att rensa upp runt gruvan och i omgivningarna. Det var han som fick mig att välja Kolningsbergsmalm för detta försöket för han guidade mig på en privat tur i samband med förra året.

Dag två fortsatte vi att plocka malm så nu har vi lite drygt ett ton uppe på hyttbacken som bara ska grovbokas för att sedan rostas. Upprensningen fortsatte och vi samlade ved till rostbäddarna samt fortsatte upprensningen på hyttbacken. Sedan var det dags att riva ner halva överstället för att kunna reparera det som bränts sönder under förra sommarens försök. Det blir också lite ombyggnad i mindre skala. Det gör vi nästa arbetshelg dvs 9-10 maj.

Dock kommer inte rostningen att ske nästa helg för vi blir lite färra nästa gång... om det inte kommer några nya ansikten.

Välkomna då.

/Bosse

PS. Lägger till färska bilder så snart jag får tag på dessa. DS.

  • Comments(0)//jarnforsok2015.jarnetpalapphyttan.se/#post9