Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Fredag och mycket folk

Drift sommaren 2009Posted by Bo Sundelin Fri, July 31, 2009 17:17:11

Idag har det varit mycket folk på hyttbacken för det har varit Seminarium om Järnframställning här i Norberg. Förmiddagen spenderades på hyttbacken med lite presentation av försöken och färskning för att sedan ta lunch på Hotell Engelbrekt för att sedan lyssna på två föredrag om medeltida masugnar. Det var en om en blästra och en masugn i Schweiz och dels om masugnen i Hyttehamn i Västmanland. När det var klart for alla ut till gamla Lapphyttan för en visning av den utgrävning som görs just nu.

På hyttbacken har vi kört tre tappningar under dagen. På morgonen gick vi in och drog slagg och rensade upp lite hopkladdat material. Andra tappningen var den inför all publik. Och ser man på det rann järn igen. Inte mycket men kanske ett par deciliter men det var i alla fall rinnande järn utanför hyttan. Den senaste var mer slaggdragning för att få plats för mer järn så nu väntar vi på den fjärde. Då hoppas vi på mycket järn.

Sedan är det dags för Medeltida Gästabud uppe på hyttbacken så idag har det varit mycket. Hoppas ugnen fortsätter att bete sig och att dagen i morgon blir lika bra.

Visar ytterligare en tappning så ni ser att det rinner....

Mer bilder kommer men nog för nu. Kanske kommer ytterligare bilder men nu på rinnande järn.

/Bosse


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.