Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Måndag: Nu stoppas bälgarna ...

Drift sommaren 2009Posted by Bo Sundelin Mon, August 03, 2009 19:36:56

Så var årets försök avslutat vad det gäller driftsfasen. I morse klocka åtta stängde vi av bälgarna för i år. Då var allt kol slut i schaktet så nu är det bara att vänta på att ugnen svalnar så vi får se efter hur den ser ut på insidan.

Nu återstår bara arbetet med att plocka undan efter oss men också att gå igenom det som vi faktiskt fått ur masugnen så att vi kan bedöma hur mycket järn vi faktiskt producerat, provta material för analysering och tid för att utvärdera hur försöket genomförts. Vad var bra? Vad var dåligt? Vad kan bli bättre? Det tar nog ett par dagar med hopplockningen och annat och det sista får vi göra inom de kommande veckorna.

I princip så är vi väldigt nöjda med försöken för vi fick ut tackjärn ur hyttan men å andra sidan så ser vi att det inte fungerar helt perfekt så det finns fortfarande saker att grunna på vad det gäller hur tusan man gjorde för att få en sådan lite ugn att fungera.

Tom ugn är inte alltid en trevlig syn men det känns ganska bra att avsluta försöket nu.

Dagen för några av oss spenderades uta på utgrävningsplatsen vid riktiga Lapphyttan. Jag vill inte föregå arkeologerna för mycket men det var faktiskt så att det som hittades under denna sista grävdag var MYCKET intressant. Det gör att vi faktiskt kan börja fundera på ombyggnader uppe på Nya Lapphyttan. Själv blir jag mer och mer imponerad av dåtidens ingenjörskunskap när man ser vad de åstadkommit. Men som sagt var så får arkeologerna avslöja vad vi hittade. Tack för att vi fick vara med!

Vad det gäller annat så kan jag å mina egna och även föreningens vägnar tacka alla som varit involverade i årets försök. Jag hoppas ni alla har haft en både rolig och intressant tid uppe på hyttbacken och ute på internet (även om rapportering varit lite sen men det har varit ganska mycket att stå i så ni får ursäkta dröjsmålen).

TACK och Välkommen åter.

/Bosse

PS. Jag skriver nog lite mer under de kommande dagarna så jag säger som Kaliforniens guvernör (den gode Arnold).... I´ll be back! DS.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Bo Sundelin Wed, August 05, 2009 11:21:40

Vi tog oss en (kanske blev det två) öl i måndags kväll så ett mindre drevöl är redan hållet men det blir nog någon form av möte med återkoppling från försöket under hösten så vi får väl passa på att ordna något då också. Om jag förstår det rätt var drevöl en någon lite större baluns än bara en öl (eller två). För nästa försök ska vi kanske planera in ett riktigt drevöl i samband med nedblåsningen så blir det tydligare med att ugnen är nedblåst och kampanjen är avslutad. Bra tips!

Posted by Johan Tue, August 04, 2009 20:37:19

Nu får ni ta och ställa till med drevöl nu när hyttarbetet är avslutat! Vi ses nästa år!