Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Speciellt tack

Drift sommaren 2009Posted by Bo Sundelin Wed, August 05, 2009 11:02:18

Just hemkommen tänkte vi som kört försöken rikta ett speciellt tack till alla hyttdrängars gräsänkor och hyttpigors gräsänklingar. Att vi får vara uppe på hyttbacken och ha roligt innebär att ni som blir kvar hemma får ta lite mer ansvar. Att vi sedan kommer hem med smutsiga kläder och kolsvarta kroppsdelar kanske inte gör saken så mycket bättre men när ni förhoppningsvis ser det nöjda leendet i ansiktet ovanpå den "utarbetade" kroppen så tycker ni att det var värt att skicka iväg henne/honom till ett eller flera arbetspass på hyttbacken.

Vilken bild passar inte bättre än som i Povels låt Gräsänklingsblues ... en ny Cissus.

/Föreningen Järnet på Lapphyttan


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.