Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

140 kg järn blev det!

Drift sommaren 2009Posted by Bo Sundelin Wed, August 05, 2009 19:59:21

Under måndag kväll och tisdag morgon så sållade jag igenom de olika slagg-/kol-/ask-/järnhögarna som vi tar ut ur hyttan när vi tappar och rensar ur ugnen för att sedan testa med magnet på alla lite större bitar. Målet var att försöka samla ihop det järn som finns i någon form (som är större än storleksordningen 4 cm). Detta tillsammans med de hyttklot (ansamlingar av metalliskt järn som frusit på väggarna inne i stället som vi rensar bort regelbundet) har vi sedan samlat ihop och vägt.

Döm om min förvåning när jag väger samman allt metalliskt järn (tackjärn och järn med lägre kolhalt) som jag får ihop och vågen stannar på 140 kg. Vi har satt 500 kg malm under de 9 dagarna vi kört med malm vilket skulle ge oss en tackjärnsmängd kring 200 kg totalt. Vi har sett att slaggen innehåller mycket järnoxid men också en del järndroppar så bedömningen har varit att vårt järnutbyte varit ganska dåligt men räknar man på det så ligger vi på storleksordningen 70% i järnutbyte. Det är faktiskt inte så dåligt.

Det verkar finnas fyra former av järn. Ett är det tackjärn som runnit ur masugnen i samband med tappningar. Det rör sig om storleksordningen 20 kg totalt. Den andra typen är det tackjärn som runnit ner i botten på stället och sedan stelnat mot dammstenen. Det verkar också ligga i storleksordningen 20 kg. Den tredje typen är hyttkloten dvs järn som ansamlat i klumpar, främst på väggarna under forman eller mitt emot forman. Det rör sig om storleksordningen 80 kg (10-11 stora hyttklot in alles). Den fjärde och sista typen av järn är mindre bitar som verkar vara resterna av malmkorn som inte hittat någon kompis att smälta ihop med. De är fullständigt metalliserade men har en form som är mer eller mindre uppsmält. Det finns ett antal sådana men vikten är nog inte mer än 20 kg totalt. Den sista fraktionen har vi inte samlat ihop från de sex första dagarna (siktade in upp högarna för att sedan gå igenom dessa med magnet) så kanske har vi producerat mer järn än vad jag lyckats väga ihop.

Jag har tagit ut ett antal prover på olika typer av järn och slagg så får vi se vad den kemiska analysen säger om kolhalter, kiselhalter, FeO-halter etc.

Jag återkommer snart med lite mer sammanställningar av hur hela kampanjen sett ut (nedskriven loggbok läggs nog ut på hemsidan).

/Bosse


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Bo Sundelin Thu, August 06, 2009 15:48:44

Bra att veta. Jag börjar med vårt eget lab men det kan vara bra att få några andra att titta på vad som kommit ut. Vi får ta en diskussion på nästa möte.

Jag har skrivit ner alla uppsättningar nu så kvar är utslagskommentarerna. Jag skickar detta till er när det är färdigt. HAr börjat lite löst med data från gamla Lapphyttan nu för att se vad som vi kan få ut av det. Ser lite kul ut.

Posted by Lars-Erik Stridh Thu, August 06, 2009 09:21:48

Hej Bosse,

Ja det var en lyckad körning i sommar, dessutom så var det kul att se alla framstegen som ju är resultat av de förändringar som gjorts baserat på tidigare års erfarenheter. Om det är något som du behöver hjälp med här uppe så hör bara av dig. Har goda kontakter in i Outokumpus metallurgiska och metallografiska labb om det är något som du vill att jag skall hjälpa dig med.

Hälsningar Lars-Erik.