Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Första helgen 2010

Arbetshelger 2010Posted by Bo Sundelin Thu, May 20, 2010 20:30:33

Då har vi genomfört den första arbetshelgen och det gick bra. Tyvärr var det inte så många som kom men vi hann med det mesta vi skulle.

Den gamla rostgropen var redan bortgrävd så det var bara att börja hämta ny sten för att sedan börja kallmura väggarna i rostgropen. Göran var en hejare på att kallmura och med hjälp från Eva, PIM och Lars-Erik som hämtade bra stenar så var rosten klar till kvällen.

Jag själv klättrade ner i ugnen med en Hilti på förmiddagen och kom ut enbart för lunchpausen. Mitt jobb var att ta ur allt den sten som vi murat in som överställ. Det blev en hel del som vi fick ta bort men det gick också bra.

På söndagen var planen att snabbt mura om stället och ansluta överstället till den gamla pipmuren. Det visade sig vara mer jobb än vad vi trodde men jag tror att vi fick till det ganska bra. Det som vi inte hann med var att göra den sista anpassningen till pipmuren. Nästa helg får vi lerklina den nya delen så att den blir riktigt tät när vi ska dra igång förvärmningen.

Lite data om det nya stället ... Vi har minskat arean på stället med storleksordning 30% så nu borde vi kunna fylla stället med den blästervolym vi ska köra. Vi har samma lutning på årets forma som vi hade förra året. Den fungerade såpass bra att vi kör på det i år igen. Vi har också försökt öppna upp utslagsbröstet något så det ska bli lite mer lättjobbat vid utslagen.

Överstället har också minskats ganska rejält så jag tror att vi ökat schaktvolymen med storleksordningen 0,5 m3. Det borde ge oss ytterligare 5 timmars uppehållstid på malmen. Det är plane att detta ska ge oss en bättre reduktion men också tillräcklig uppkolning i fast fas för att lättare kunna producera högkolhaltigt tackjärn.

Jag ska lägga till bilder på vad vi åstadkommit när jag fått dessa skickade till mig.

/Bosse


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.