Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Schaktet klart och rostning genomförd

Arbetshelger 2010Posted by Bo Sundelin Thu, May 20, 2010 20:55:38

Så har vi klarat av den andra arbetshelgen och det börjar se riktigt bra ut för sommarens försök.

Nu är schaktet klart med murning och lerklining. Masugnskransen har också gjorts i ordning så nu saknas bara lite finputsning av toppen. Både formbröstet och utslagsbröstet är upputsade och iordningställda.

På lördagen så byggdes en rostbädd upp med både ved och malm och snabbt så tändes den på. Vi har nu rostat de större bitarna av Kolningsbergsmalm så att de är möjlga att knacka ner till lite mindre bitar som vi ska rosta ytterligare en gång på nästa arbetshelg den 12-13 juni.

Vi närmar oss sommarens försök med stormsteg och jag kommer att lägga ut en preliminär arbetsledarschema.

OBS Tänk på att ni är välkomna att jobba som hyttdrängar även om det ser fullbokat ut på bokningslistan. Vi har alltid jobb för hyttdrängar så det är bara att komma upp till hyttbacken i alla fall.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.