Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Början på årets körning i masugnen

Arbetshelger 2010Posted by Bo Sundelin Sun, June 06, 2010 16:49:11

Då var det dags att dra igång försöket. Nu i helgen som kommer (12-13 juni) kommer vi att börja förvärmningen av masugnen. Vi fyller hela ugnen med träkol, tänder den i botten så den brinner ordentligt och sedan så täpper vi till utslagsbröstet, formbröstet och toppen. Med ett litet inlopp av luft i botten och ett par små hål uppe på toppen så låter vi sedan träkolsbädden stå och pyra under de kommande tre veckorna. Personalen uppe på Nya Lapphyttan kommer att kolla ugnen och fylla på mer kol när det behövs. Jag bedömer att det kommer att gå åt nästan 3 kubikmeter träkol för att torka ut och förvärma allt tegel i ugnen.

Nu är det inte bara att fylla på ugnen för allt vad det är värt utan vi ska noggrant notera hur mycket kol som vi fyller på. Vi kommer nämligen att använda oss av den mängden nä'r vi ska planera för hur stora koluppsättningar vi ska köra med i år. I och med att vi gjort ugnen lite större är det viktigt att vi tar reda på hur mycket kol som ryms. När vi bestämt storleken på koluppsättningen så kommer med automatik hur stor malmuppsättning som vi ska göra. För att få ugnen att fungera optimalt så gäller det att vi har rätt proportion mellan träkolsmängden (värme och reduktionsmedel som krävs) och järnmalmen (mängden tackjärn och slagg som ska smälta). Vi vet inte exakt hur proportionerna såg ut på tidig medeltid men vi grundar vår körning på vad man körde på 1700-talet. Eftersom vår ugn är lite mindre än vad den var på 1700-talet så får vi nog justera lite för att hantera de lite större värmeförlusterna som en mindre ugn kommer att ge. Det finns i alla fall en plan som vi kör med från början av driftperioden så får vi sedan se vad utfallet i sommar ger för möjligheter till förändringar.

Planen är också att rosta lite mer malm så att vi har tillräckligt för att köra masugnen över den första helgen. Vi kommer att hämta mer malm och sedan rosta den under de första dagarna av årets körning.

Vi ses i helgen.

/Bosse


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.