Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Söndag 4 juli

Drift sommaren 2010Posted by Bo Sundelin Mon, July 05, 2010 23:21:58

Varmt .... varmt .... jag menar det har varit varmt idag. Kanske inte den bästa dagen vad det gäller hyttdriften för det var ganska tungjobbat efter en trilskande kväll och natt.

Vi fick starta med att rensa upp ordentligt för om vi missar placeringen av dammstenen så orkar inte vår bläster att värma stället ordentligt och direkt får vi problem med att producera smälta. Nu gick det ganska bra och vi började få fart på blästern igen. Det är dock lite strul med att tättorna vrider sig och lossnar så vi måste ha en person i formbröstet nästan hela tiden för att få in luften på ett bra sätt. Vi tappar dock smälta (mest slagg) hela tiden så det är fortfarande bra värme i ugnen även om jag tror att vi behöver ytterligare lite värme för att helt få till det.

Vi la in ett antal uppsättningar utan malm för att få ett fönster under morgondagen för att ha tid (och energi) att göra en riktigt stor rensning. Planerar att göra det i morgon förmiddag så vi la om tidigt på morgnen 24 timmar innan planerat arbete. Som det ser ut nu så gör vi en omsättning på mellan 24 och 26 timmar.

På eftermiddagen så ändrade vi lite i chargeringen för att se om vi kan få till lite bättre reduktion. Vi la malmen mot muren så kanske den tar lite längre tid på sig ner till stället. samtidigt ser vi att vi har ett högre, och varmare, gasflöde efter väggen så det kanske ska ge resultat. Vi får se i morgen kväll och natt om det har gett något resultat.

Nu är det dags för bingen. Hoppas natten inte får för stora problem med knotten för de är många dessa varma kvällar och nätter.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.