Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Fredag 9 juli

Drift sommaren 2010Posted by Bo Sundelin Sun, July 11, 2010 20:34:45

Seminariedag. Jag ska skriva in programmet här när det blir lite lugnare.

Produktionsmässigt så har vi haft problem med tappningarna. Det visar sig att det inte riktigt fungerar när vi kör enbart Dannemoramalm. Det har nog mycket att göra med att vi måste lära oss att rosta den malmen på ett mycket bättre sätt. I stället så får vi väldigt lite slagg så vi måste få till en bättre slaggbildning som kan hjälpa till med att ta hand om all kolaska som finns. Det har inte bivit samma snygga tappningar under överinseendet av deltagarna på seminariet.

Vi har nu ändrat beskickningen på toppen. Först chargerade vi tackjärn och gammal slagg under 5 timmar. Det skulle ge oss 1-2 tappningar där vi kan se om stället klara av att hantera flytande tackjärn med en vanlig masugnsslagg. Det kommer troligtvis ner i formnivån i morgon bitti så då är det dags för tappning av tackjärn!

Under eftermiddagen så gjorde vi ytterligare en beskickningsändring som vi planerar att köra för resten av försöket. Det handlade om att köra med Bojmoss och justera slaggens egenskaper med hjälp av ökad kalkstenstillsats. Vi såg tidigare i veckan att vi producera ganska bra järn ( i klumpform) men slaggen var rejält trög. Nu tänkte vi pröva att få en bättre slagg med kalksten. Vi har också gjort ett viktigt försök med träkolet. Vi har i stort sett, med handkraft, dellat varje kolbit i tre delar. Det betyder att vi förhoppningsvis får en tätare bädd som gör att malmen inte ramlar ner för snabbt genom ugnsschaktet. Vi kan också få bättre uppkolning och kanske till och med ökad värme i formnivån. Ska bli spännande att se vad som händer.

Jag avslutade med en god middag nere på stan i sällskap med flera från dagens konferens medans Per, Leif, Magnus, Pia, Ulf och Johan fortsatte dela kol, knacka malm och jobba med halvsmält Dannemora. Jag tycker att jag valt rätt.

Jag tog dock en kort promenad upp på kvällen för att introducera nattens skift för anläggningen. Det var två lokala pojkar som inte varit med tidigare så de var lite fundersamma. Dock var Arne tillgänglig under hela natten så det ska nog gå bra.

/Bosse


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.