Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Söndag 11 juli

Drift sommaren 2010Posted by Bo Sundelin Sun, July 11, 2010 21:10:29

TACKJÄRN TAPPADES I DEN SISTA TAPPNINGEN FÖR ÅRET!

Det känns lite konstigt att skriva det men faktum är att idag så tappade vi tackjärn och masugnsslagg för första gången så länge som jag kört masugnen. Nu pratar jag om tackjärn och om en hyttslagg som ser ut som medeltida hyttslag. Den är mörkgrön och glasig!

Vi fick starta upp ugnen i morse efter nattens dämning. Det hade kommit ner ganska mycket metall som sedan frusit fast strax under forman (kallas mula) och den lyckades vi inte få bort med spett. Vi prövade med att smälta koppar innaför forman och sedan med flusspat och det verkade minska mulans storlek ganska rejält. Det var inga problem att fortsätta körningen utan det mesta av den smälta som bildades rann undan från framför forman.

Vi hade bestämt att stanna ugnen redan klocka fem på eftermiddagen så vi fick jaga rätt på Roland som skulle jobba på eftermiddagen. Han hoppade dock snabbt in i bilen och var på plats redan klcokan ett så han skulle få ett par timmar på hyttbacken i alla fall. Eftersom han inte skulle få jobba hela passet fick han tappa ugnen. Och vad händer... det rinner tackjärn ur hyttan vid utslaget! Och efter kommer en lättfluten, glasig, mörkgrön slagg! Han får jobba hela nästa försök!

Vi hann tappa ytterligare en gång innan vi stannade och det såg likadant ut. Tackjärn följt av en fin, mörkgrön, glasig slagg. Det känns lite tufft att stanna nu men jag tror att de flesta av oss har tagit ut oss tillräckligt för denna gång. Det känns dock skönt att veta att det faktiskt går att tappa tackjärn och slagg ur hyttan. Bojmoss, kalksten, mindre kolstorlek och en rätt konstruerad järnforma tycks vara ett steg på rätt väg.

Nu tackar vi för oss för i år. Samtidigt måste jag tacka alla som medverkat i årets försök. Jag hoppas ni haft kul och intressant på hyttbacken och att ni är intresserade om att återkomma vid nästa försök. Det skulle inte gå att köra medeltida masugn om det inte vore för er.

Väl mött nästa gång. Det kommer att inbjudas till Drevöl via denna blogg eller via hemsidan för att fira denna masugnskampanj.

/Bosse


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Göran G Sat, July 17, 2010 22:20:36

Jag åkte hem för tidigt, hade gärna beskådat detta utslag.

Göran G

Posted by Per Zackrisson Wed, July 14, 2010 09:48:44

Hurra för järnet!

Kul att alla dessa diskussioner och försök leder fram till resultat, trägen vinner. Hur det blev med kolhalten får vi väl reda på så snart analysen är klar. Det var en av de frågor vi diskuterade under våra hyttdrängspass. På återseende 2011

Per o Gunnar

Posted by Ralph Tue, July 13, 2010 14:20:10

Grattis med tackjärnet!

Jag hade gärna varit med i år också.

Posted by Anders Stenberg Mon, July 12, 2010 09:29:51

Stort grattis till Er som har stått ut i värmen under hela kampanjen!

Att efter så mycket arbete äntligen få till alla parametrar och till sist få en tappning där järnet rinner före slaggen är er alla väl värt! Som djupt involverad i försöken under ett antal år vet jag att teorierna om vad som varit fel med ugnen och sättet att köra har böljat fram och tillbaka bland de inblandade och de som stått brevid och tittat på. Bosses entusiasm och öppenhet att diskutera problem och lösningar har varit en framgångsrik väg till att skänka oss inblandade ökad förståelse och kunskap om masugnsprocessen och har till sist lett fram till det som varit målet under tio långa och tidvis mödosamma (men intressanta och lärorika) järnframställningsförsök - tappning av flytande järn!

Att Garney inleder sin "Lärobok i masugnsarbete" med kännedom om olika malmer och dess beskaffenhet visar sig vara något även vi får dra lärdom av. Kolningsbergs- och Dannemoramalmerna verkar helt enkelt vara för svårreducerade för att köra i vår korta ugn under ett uppstartsskede - till skillnad från Bojmossfältets hematit.