Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Färskning av tackjärn

Arbetshelger 2010Posted by Bo Sundelin Sun, September 12, 2010 16:34:58

Nu börjar det närma sig färskningshelg på Nya Lapphyttan. Det blir den 2-3 oktober...

Vi har bestämt att vi ska genomföra färskning av tackjärn dvs vi ska tillverka smidbart järn från tackjärn. Det jandlar om att smälta om tackjärn och sedan få det smälta tackjärnet att reagera med en väldigt järnoxidrik slagg. Det inlösta kolet i tackjärnet reagerar då med syret i slaggen och på så sätt sänks kolhalten från 4% ner till under 1% dvs tackjärnet omvandlas till smidbart järn.

Vi har gjort ett fåtal försök med färskning tidigare men nu ska vi ansätta en helg för mer intensiva försök. Är ni intresserade att vara med så kan ni läsa mer på hemsidan eller så hör ni av er till någon av oss i föreningen (mailadresser på hemsidan).

Jag ska försöka få ihop någon text om hur det är tänkt att fungera (baserat på vad Swedenborg skrev 1721 i "Om Järnet") som jag publicerar på den här sidan.

Väl mött! /Bosse


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.