Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Årsmöte och arbetshelg

ArbetshelgerPosted by Bo Sundelin Fri, April 24, 2009 18:17:59

Så var det då dags att börja göra lite praktiskt arbete. I samband med att vi har årsmötet i föreningen så kör vi första helgen med förberedelser.

Planen är att hämta malm och att börja riva ur lite i stället. Det finns mer saker att göra men vi får se hur många det är som dyker upp och hjälper till. Det finns jobba att göra på bälgarna, ved att skaffa till rostningen, allmän inventering av utrustning och lokaler för att se vad vi ska göra nästa gång.

Jag blir kvar över natten på Klackbergsgården så det blir både lördag och söndag att drälla runt på hyttbacken och borta i Kolningsberg. Det är där vi ska plocka malm till årets försök.

Årsmötet börjar kl 11 i morgon uppe i Bergshuset på Karlbergs hembygdsområde och ni är hjärtligt välkomna. Jag tror att jag åker hemifrån Järfälla vid 8-tiden så har man en timme på sig att gå runt och titta lite innan det är dags för mötet.

Vi ses i morgon.

/Bosse

Förra året var det lite ruggigt när vi startade med förberedelserna... hoppas det blir bättre väder i år.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.