Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Torsdag kväll

AllmäntPosted by Bo Sundelin Thu, September 06, 2012 23:10:26
Dagen började inte helt lysande med haveri på hjulaxel som driver bälgarna. När hjulaxeln gick av så dämde vi ugnen dvs vi täppte till alla hål i ugnen som vi hittade (forma, tapphål, ugnstoppen). Sedan har hos stått orörd fram till klockan sju på kvällen. Med rensning i stället (två stora frusna bitar fick vi ut men en var i princip rent järn) och läckluft så förbrukades tre uppsättning (ca 550 liter kol eller en femtedel av ugnens kolmängd) så det såg väl ganska bra ut. Med luften från den fläkt vi fått av en sponsor (AB C A Östberg i Avesta) så körde vi igång igen och efter den första timmens jobb med att rensa ur stället så var det dags att åter börja köra mer normelt. Tror att det kan ta hela natten innan vi är tillbaka mot tidigare läge men faktiskt såg det oförskämt bra när jag gick hem för kvällen. Hoppas natten får det lugnt och skönt med tappningar hela tiden. Vi d utrensningen så dök det upp en efterlängtad liten vän..... En tackjärnsdroppe kom farande så vi får se hur det går i fortsättningen. Nu har vi grön slagg och tackjärnsdroppar. Vem vet vad som kommer i morgon? Har också haft födelsedagsmiddag på hyttbacken. Eva bjöd på mat och dryck så vi hade bara att sätta oss ned till dukat bord där Sofia lagat maten. Gott vad det... och tårtan var smaskig men herregud vad stor den var. Vi äter tårta på hyttbacken i ett par tre dagar. Vill du ha lite så kon gärna ner/upp för ett arbetspass. Natten mellan söndag och måndag finns det plats på. ;-)


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.