Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Lördag kväll

AllmäntPosted by Bo Sundelin Sun, September 09, 2012 01:59:35
Fredagen blev lite av en testdag när vi prövade oss fram till vilken luftfläkt som vi behövde för att få till samma luftmängd som vi hade med bälgarna. Det visade sig också att stoppet på 12 timmar tog hårt på forman som satt inne så den var helt slut och rejält uppsmält vilket gjorde att vi inte fick någon bra fart på blästerluften. På lördagen bytte vi forma och sedan har vi förskt ta oss tillbaka till där vi var på torsdag morgon innan axelhaveriet. Ser väl inte helt fel ut men vi kanske får ta till två luftfläktar för att få till det helt perfekt. Just nu så är det på gränsen att vi får upp värmen i stället till smälttemperatur för slagg och metall. Vi får se hur det ser ut i morgon bitti. Fortfarnade så har vi dock bra färg på slaggen så det känns som det bara är tempen vi saknar. Vi ses och hörs i morgon. Bosse


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.