Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Tisdag morgon

AllmäntPosted by Bo Sundelin Tue, September 11, 2012 11:35:58
Uppdatering...... Måndagen inleddes med störd drift för natten hade haft det tungt med trögflytande slagg och annat strul. På dagen byttes forma men sen körde vi igång igen strax efter ett. Det såg bra ut och prövade utslag vi fyratiden och då kom det rejält med slagg. Slog ytterligare ett hål en timme senare (längre ner denna gång) och ser man på ... Järnet rann så fint så. Sedan fortsatte det på samma sätt hela eftermiddagen, kvällen och natten. Med regelbundenhet (typ var annan timme) så tappades ugnen på järn och slagg. Det kommer väl storleksordningen två kg järn per utslag men det är ungefär vad vi sätter upp i form av järnmalm. Det tycks som att vi har en fungerande masugn! Hoppas det får fortsätta så här de kommande dagarna. Jag måste tyvärr åka bort i tjänsten med mitt ordinarie jobb så jag önskar alla på hyttbacken lycka till och fortsätt att tappa! /Bosse


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.