Medeltida järnframställning 2015

Medeltida järnframställning 2015

Sommaren 2015 kommer vi åter att köra masugnen på Nya Lapphyttan. Planen är att sätta bläster på hyttan den 27 juni och sedan ska vi regelbundet tappa tackjärn fram till den 11 juli. Försök gärna få in ett arbetspass som hyttdräng. Det blir garanterat en upplevelse utöver det vanliga.


Följ förberedelserna och genomförandet av försöket via denna blogg. Föreningen "Järnet på Lapphyttan" står bakom den och här ska vi försöka beskriva hur det är att tillverka järn som på tidig medeltid.
När vi sedan kör så får ni hemskt gärna också vara med under hela eller delar av årets försök som hyttdräng.

Det finns tre pass att välja mellan:
kl 06.30-15, kl 14.30-23, kl 22.30-07

Boka in dig som hyttdräng och boka gratis sovplats här: bokning2015@jarnetpalapphyttan.se

Sista handen på ugnen innan körning

AllmäntPosted by Bo Sundelin Wed, July 30, 2014 22:16:35
Idag repade vi formområdet så på lördag ska vi köra sista arbetshelgen innan själva körningen.
Fast egentligen så startar vi körningen nu på lördag. Då ska vi fylla ugnen med träkol, tända ugnen och sedan ska hon få stå och pyra i två veckor. Det är den tid det tar att få en bra uppvärmning av all sten och sand (mull) som finns inom timret (därav mulltimmer!)... Det är inte enbart att vräka in en massa träkol utan vi mäter hur mycket kol som får plats. Sedan bestämmer vi hur stor varje uppsättning ska vara. Det är sedan det mått vi kör när vi ska chargera ugnen under hela försöket. Vi kommer dock inte att sikta kolet lika noggrant som vanligt men vi får väl se hur det blir. Glöm inte att anmäla er till jobb som hyttdräng.... Vi behöver er hjälp för att få ihop hela skiftschemat för försöket. Ta gärna med en kompis också. Kanske som födelsedagspresent?
/Bosse


Fill in only if you are not real





The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.